Archive for març 8th, 2010

Instruments al País Basc

Aquest cap de setmana en Miqui ha fet un viatge al País Basc. Ha visitat la casa de l’Iker, un luthier que construeix diversos instruments, entre ells les TXALAPARTAS.
La txalaparta és un instrument de percussió tradicional basc. Es compon de dos suports, al seu damunt hi ha un material aïllant (fulles de blat de moro, sacs vells, herba seca) i al seu damunt s’hi posen els taulons que es repiquen amb quatre pals (dos per cada txalapartari).

L’Iker també construeix altres instruments, panderos, panderetes, …

Altres instruments que construeix l'Iker

També va poder escoltar com sona l’alboka.

La alboka és un instrument tradicional Basc. Està format per dues banyes de vedell d’entre 3 i 4 anys, el cos és de fusta i dos tubs de canya. Dins de la banya més xica hi ha dues llengüetes simples de canya que son les responsables d’emetre el so.

El seu so és similar al del sac de gemecs i aquest no es mai interromput. Per aconseguir-ho s’utilitza el mètode de la respiració circular. Amb aquesta tècnica s’aconsegueix respirar sense deixar d’emetre l’aire que fa sonar l’instrument.


I també va poder escoltar el so dels panderos i la triquitixa. La triquitixa és un acordió diatònic de botons, molt relacionat amb la cultura basca. La pots escoltar en actes festius i també quan el jovent fa trobada pels carrers.